Kes HFMD meningkat 6.8 kali ganda di Johor

0
405

JOHOR mencatatkan peningkatan penyakit Kaki Tangan dan Mulut (HFMD) sebanyak 6.8 kali ganda tahun ini berbanding tempoh sama tahun lalu.

Sehingga Minggu Epid 18/2022, sebanyak 640 kes HFMD dilaporkan berbanding 94 kes pada tempoh yang sama.

Jelas Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan negeri Ling Tian Soon, peningkatan itu sudah dijangka berlaku tahun ini berikutan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) dan selari dengan peningkatan kes itu di negara ini.

“Bagaimanapun, situasi masih terkawal memandangkan bilangan ini adalah rendah berbanding situasi pra Covid-19, iaitu 1,015 wabak pada 2019.

“Di Johor, kebanyakan kes HFMD berlaku dalam kalangan kanak-kanak berusia sehingga enam tahun iaitu sebanyak 614 kes (96 peratus), diikuti kumpulan usia tujuh hingga 12 tahun iaitu 22 kes (3 peratus), dan selebihnya berusia lebih daripada 13 tahun.

“Sehingga kini, sebanyak 24 wabak HFMD dilaporkan. Daerah tertinggi ialah Johor Bahru iaitu 10 wabak, diikuti daerah Kluang (6) dan daerah Kota Tinggi, Kulai dan Segamat (masing-masing 2 kes),” katanya memetik laporan Harian Metro, hari ini.

Tian Soon berkata, majoriti lokasi penularan berlaku di taska dengan catatan 17 wabak, diikuti oleh tadika (3 wabak), rumah persendirian (2 wabak) dan pusat jagaan kanak-kanak (1 wabak).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here