Tidak laporan salah laku rasuah pada PRN Melaka – SPRM

0
354

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Melaka tidak menerima sebarang laporan aktiviti rasuah sepanjang Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang berlangsung pada November lalu.

Pengarah SPRM Melaka, Mohd. Shahril Che Saad berkata, pihaknya tidak menerima maklumat mahupun laporan daripada mana-mana individu atau parti politik berkenaan salah laku tersebut.

Justeru katanya, tiada kertas siasatan akan dibuka membabitkan PRN Melaka.

“Malah kita pun tidak terima maklumat yang boleh menyiasat, kita tidak ada terima,” katanya memetika laporan Sinar Harian.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Program Jalinan Kerjasama Antara SPRM Melaka Dengan CeiO – Memartabatkan Integriti Dalam Perkhidmatan 2022 di Pejabat SPRM Melaka, Alai, Melaka, hari ini.

Hadir sama, Presiden Persatuan Pegawai Integriti Bertauliah (ACeiO) Malaysia, Ahmad Sabri Mohamed.

Sementara itu, beliau berkata, sepanjang tahun lalu SPRM Melaka menahan seramai 17 individu termasuk 12 penjawat awam dipercayai terbabit dengan kesalahan rasuah.

Menurutnya, selain tangkapan, SPRM menerima sebanyak 157 maklumat berkaitan salah laku dalam jabatan dan agensi sebahagiannya disalurkan oleh Pegawai Integriti Bertauliah (CeiO).

“Sebanyak 36 kertas pemeriksaan awal telah dibuka manakala 20 kertas siasatan dibuka SPRM untuk tindakan lanjut.

“Kegiatan rasuah di Melaka hanya membabitkan kes domestik antaranya kes perolehan dan tuntutan palsu,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here