Firma penyelidikan ekonomi jangka PRU-15 diadakan Ogos 2022

0
475

“KEMUNGKINAN masa paling awal” untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) diadakan ialah Ogos tahun ini, menurut unjuran firma penyelidikan CGS-CIMB.

“Kemungkinan masa paling awal untuk PRU15 jika MoU kerajaan dan pembangkang tidak digunapakai lagi ialah Ogos, itu pada pandangan kami.

”Sekiranya pilihan raya diadakan, kita melihat turun naik pasaran saham yang semakin meningkat dalam tempoh selepas Parlimen dibubarkan, terutamanya semasa tempoh berkempen,” kata CGS-CIMB dalam nota strategi di sini hari ini.

Memetik laporan DagangNews.com, MoU telah ditandatangani tahun lepas antara kerajaan dan parti pembangkang di mana kedua-dua pihak mencapai persetujuan bersyarat mengenai beberapa isu, termasuk Parlimen tidak akan dibubarkan sebelum 31 Julai untuk membolehkan tempoh kestabilan politik.

“Sekiranya tekanan jualan sangat kuat dalam dua hingga tiga minggu sebelum pengundian, ini bermakna kebanyakan berita buruk yang berpotensi itu mungkin sudah ditakrifkan.

”Selain itu, pasaran berkemungkinan melancarkan rali bantuan jika kerajaan baharu mengekalkan kekuatan yang lebih kukuh iaitu majoriti di Parlimen.”

CGS-CIMB meneliti dan menganalisis sembilan PRU yang lalu dan mendapati KLCI cenderung untuk memberikan pulangan purata yang lebih tinggi sehingga 12 bulan selepas pilihan raya, berbanding 12 bulan sebelumnya.

Pada Perhimpunan Agung UMNO yang diadakan dari 16 hingga 19 Mac baru-baru ini, perwakilan parti mahu lima pemimpinan teratas parti — presiden, timbalan presiden dan tiga naib presiden — memutuskan masa paling sesuai untuk mengadakan PRU15.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah seorang daripada lima teratas, sebagai salah seorang naib presiden.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, parti itu akan menghormati MoU yang dimeterai antara kerajaan dan pembangkang, bersetuju untuk tidak membubarkan Parlimen sebelum 31 Julai.

“Timbalan presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata pilihan raya umum tidak perlu ditangguhkan lagi kerana bimbang pembangkang bersatu semula dan menjadi penghalang kepada Umno,” kata CGS-CIMB dalam notanya.

Ia menambah bahawa Mohamad berkata perlembagaan UMNO akan dipinda untuk menangguhkan pemilihan parti untuk diadakan dalam tempoh enam bulan selepas pilihan raya umum akan datang bagi memastikan tiada “perpecahan dalam kalangan ahli parti”.

“Perdana Menteri dan Naib Presiden Umno, Ismail Sabri berkata PRU15 juga akan dibincangkan di majlis tertinggi UMNO dan Kabinet sebelum cadangan dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk diperkenankan.

Beliau menambah bahawa jika UMNO boleh yakin menang, dia tidak akan menunggu satu saat lagi untuk memanggil pilihan raya,” tulis CGS-CIMB.

Pada 10 Mac, Setiausaha Agung DAP yang baharu, Anthony Loke menggesa Ismail Sabri supaya tidak tunduk kepada tekanan untuk mengadakan pilihan raya awal.

Sebaliknya, beliau mencadangkan “MoU 2.0” ditandatangani untuk menangguhkan pilihan raya umum sehingga selepas sidang Parlimen semasa berakhir pada 15 Disember 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here