Gagal seludup barang kosmetik di kawasan surau

0
48

DUA lelaki dipercayai warganegara asing terkejut apabila diserbu Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA) Kuantan semasa mengangkat kotak berisi 157 botol barangan kosmetik seludup di kawasan surau Jeram Perdah 2, Tanah Merah semalam.

Pegawai Pemerintah Batalion 7 PGA Kuantan, Superintendan Azhari Nusi berkata, pada mulanya pihaknya membuat rondaan pada pukul 4 pagi dan ternampak dua lelaki berkenaan sedang mengangkat kotak-kotak berkenaan.

“Menyedari kehadiran kami, kedua-dua lelaki tersebut melarikan diri dengan menaiki perahu ke tebing Sungai Golok Thailand.

“Barangan kosmetik seludup itu bernilai RM2,225. Kes disiasat di bawah Peraturan 18 A Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam satu kes lain, beliau berkata, pihaknya merampas karkas babi hutan seberat 200 kilogram (kg) bernilai RM5,000 dalam sekatan jalan raya di Lalang Pepuyu, Tanah Merah, semalam.

Azhari berkata, sebuah kenderaan pacuan empat roda dari Panglima Bayu ke Rantau Panjang ditahan selepas didapati dipandu dalam keadaan mencurigakan pada pukul 1.45 petang.

“Hasil pemeriksaan menjumpai karkas babi hutan di belakang kenderaan tersebut. Anggota kami meminta mereka mengemukakan dokumen-dokumen berkaitan.

“Seterusnya karkas babi hutan berkenaan dibawa ke Martak Lubok Stol untuk pengiraan dan timbangan. Hasil timbangan mendapati, muatan karkas babi hutan yang dibawa melebihi jumlah muatan dibenarkan dalam permit pindah,” katanya.

Menurutnya, kesemua barang kes dibawa ke Balai Polis Lalang Pepuyu, Tanah Merah untuk siasatan lanjut pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Kelantan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here