Tiada apa-apa perbincangan tentang PRN – Dr. Sahruddin

0
212

Oleh RAHIMI MOHAMAD

SETIAUSAHA Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor, Datuk Dr. Sahruddin Jamal menegaskan parti itu belum mengadakan sebarang perbincangan mengenai Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, setakat ini.

Kata bekas Menteri Besar Johor itu, biarpun khabar angin mengenai perkara itu semakin diperkatakan ketika ini, Bersatu teguh dengan tumpuan membantu rakyat di negeri itu yang terjejas banjir serta berdepan kesukaran kerana penularan Covid-19 sejak dua tahun lalu.

Beliau berkata, mereka di peringkat negeri juga tidak mengetahui jika terdapat mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti mengenai PRN Johor yang kononnya diadakan di ibu negara, malam tadi.

“Cerita tentang PRN Johor ini pun saya tahu daripada hebahan media menerusi kenyataan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad serta rakan-rakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) lain.

“Kami masih belum membuat apa-apa perbincangan tentang PRN setakat ini. Buat masa ini Bersatu Johor fokus untuk bantu rakyat yang terjejas banjir dan Covid-19 selain ekonomi yang masih belum pulih,” katanya.

Sementara itu, Ketua Bahagian Bersatu Pontian, Senator Isa Ab. Hamid berkata, pucuk pimpinan parti akan mengeluarkan arahan untuk mengadakan mesyuarat bahagian sekiranya MPT mengadakan mesyuarat tertentu termasuk membincangkan soal PRN Johor.

“Setakat ini, saya serta 25 ketua bahagian Bersatu Johor belum dimaklumkan sama ada mesyuarat MPT diadakan malam tadi atau sebaliknya. Kebiasaannya, selepas mesyuarat MPT, giliran ketua-ketua bahagian pula yang akan bermesyuarat.

“Sekiranya MPT mengadakan mesyuarat tentang PRN Johor malam tadi, pastinya dalam tempoh sehari dua ini, kami ketua-ketua bahagian Bersatu akan terima arahan untuk adakan mesyuarat susulan pula,” katanya.

Spekulasi pembubaran DUN yang membuka laluan kepada PRN Johor dalam masa terdekat semakin hangat diperkatakan sejak ADUN Kempas, Datuk Osman Sapian yang juga bekas Menteri Besar meninggal dunia pada 21 Disember lalu.

Hasni dilaporkan mengakui kerajaan negeri ‘tidak suka’ dengan istilah satu yang merujuk kepada hanya satu majoriti kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimiliki biarpun memaklumkan sokongan Bersatu dan Pas tidak goyah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here