Tangguh dahulu PRN Johor – Armada

0
327

Oleh RAHIMI MOHAMAD

ANGKATAN Bersatu Anak Muda (Armada) menyarankan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu ditangguhkan buat sementara waktu susulan bencana banjir dan peningkatan kes Covid-19 membabitkan varian Omicron di negeri itu.

Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, faktor kepentingan rakyat yang mendesak ketika ini seharusnya diambil kira semua pihak.

Katanya, kesan pelaksanaan PRN Joho perlu dikaji supaya ia tidak menghilangkan ‘kepercayaan’ rakyat terhadap pemimpin parti politik ekoran mereka masih dibelenggu kesusahan.

Malah, tambah Timbalan Menteri Perpaduan itu, setiap pihak yang terlibat perlu bersabar kerana Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) juga akan diadakan dalam tempoh tidak sampai setahun sahaja lagi.

“Sebagai wakil orang muda, saya merayu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Johor kalau boleh tangguh-tangguhkanlah dulu PRN ini. Tak lama pun, PRU paling lambat lagi setahun, buat masa ini bermuafakatlah jaga kepentingan rakyat.

“Kalau tidak orang akan persalahkan parti politik. Dengan varian Omicron semakin naik, jangan pandang remeh walaupun ada dos penggalak.

“Kita tidak mahu rakyat benci ahli politik. Nanti bila PRU-15 peratusan keluar mengundi rendah. Apa guna kita buat pilihan raya kerana nanti back to square one macam sekarang bergaduh lagi,” katanya.

Tambah Wan Ahmad Fahysal, pilihan raya yang dilakukan sebenarnya adalah untuk menyelesaikan masalah dan bukan untuk menambah masalah.

Terdahulu, beliau ditanya persediaan mengenai desas-desus pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor bagi memberi laluan kepada PRN yang kononnya akan diadakan dalam masa terdekat.

Khabar mengenai pembubaran DUN dan PRN Johor itu bertambah kuat apabila parti politik termasuk Pakatan Harapan (PH) Johor mengakui ada membincangkan perkara itu dalam mesyuarat mereka, baru-baru ini.

Semalam, Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata, kerajaan negeri masih memantau dan melihat keadaan semasa berhubung keperluan untuk mengadakan PRN.

Wan Ahmad Fahysal sebelum itu menyertai kira-kira 200 ahli Armada Johor, Selangor, Kuala Lumpur dan Kedah melakukan kerja-kerja pembersihan pasca banjir di Kampung Spang Loi, Segamat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here