Hans Isaac umum undur diri

0
277

LEBIH suku abad bergelar anak seni, pelakon Datuk Hans Isaac akhirnya mengumumkan mengunudurkan diri daripada dunia lakonan.

Dia yang kini sudah berusia 50 tahun menegaskan untuk memberikan tumpuan kepada bidang lain dan mahu memberikan ruang kepada generasi baharu meneruskan legasi.

“Semua perkara baik akan ada pengakhiran. Semuanya bermula apabila Datin Paduka Shuhaimi Baba memberi peluang kepada saya melakonkan watak dalam filem Ringgit Kasorrga pada tahun 1994.

“30 daripadanya filem cereka, sejumlah besar drama dan rancangan TV kemudiannya, diangkat sebagai Pelakon Lelaki Terbaik, Lakon Layar dan memenangi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik bagi Buli Balik bersama Afdlin Shauki untuk dilakonkan di Filipina (Miss You Like Crazy) ke filem Singapore City Sharkdan dan kini sudah tiba masanya untuk mengundurkan diri,” ujarnya.

Dia membuat pengumuman tersebut melalui Instagram peribadinya hari ini mendapat pelbagai reaksi daripada rakan artis dan juga peminat.

Bagi yang mengikuti kerjaya seni pelakon ini, Hans sebenarnya sudah menceburkan diri ke dalam dunia lakonan sejak tahun 1995 dengan beberapa rangkaian filem seperti Ringgit Kasorrga, Hanya Kawan dan Laila Isabella.

Dalam tempoh masa yang sudah dilalui, dia banyak mempelajari ilmu baharu dan secara tidak langsung mempopularkan namanya sehingga ke hari ini.

“Berlakon bukanlah minat saya, tetapi saya belajar untuk mencintai dan menikmati proses itu serta bertuah kerana dapat bekerja bersama yang terbaik dalam industri.

“Bagi mereka yang amat mengenali saya, mereka akan memberitahu anda bahawa saya bukan jenis yang duduk dan tidak melakukan apa-apa. Saya selalu bertanya kepada diri sendiri apa dan siapa Hans yang seterusnya?”

“Apabila saya telah mencapai matlamat tertentu, bagaimana saya boleh menambah baik dan pada masa yang sama memberi peluang kepada orang lain di sekeliling saya?” tambahnya lagi.

Sepanjang bergelar anak seni, terlalu banyak orang yang sudah membantu dirinya dan sudah pasti dia mahu mengucapkan terima kasih kepada semua yang sentiasa ada di sisinya selama ini.

“Saya akan terus menyokong industri seperti biasa. Terdapat sisi pawagam, pengurusan dan mungkin juga pergi ke pentas bersama Awie dan Afdlin dari semasa ke semasa untuk ketawa, beriadah dan berseronok.

“Harapan saya adalah untuk mengarahkan satu lagi teater muzikal di Istana Budaya suatu hari nanti dan akan terus meluangkan masa untuk membina empayar saya.

“Kerana jika tidak ada orang yang percaya kepada saya sebelum ini, maka tidak akan ada Hans Isaac si pelakon. Dengan itu, terima kasih kepada semua penerbit, pengarah, rakan sekerja dan ahli kru kerana telah memberi saya antara kenangan terbaik dalam hidup,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here