Bot nelayan tempatan dikendali kru Thailand lakukan pelbagai kesalahan ditahan

0
183

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang menahan sebuah bot nelayan tempatan yang dikendalikan warga Thailand kerana disyaki melakukan pelbagai kesalahan pada kedudukan kira-kira 10.4 batu nautika barat daya Mukah Head pukul 1.19 petang semalam.

Pengarah Maritim Pulau Pinang, Kapten Maritim Abd. Razak Mohamed berkata, bot nelayan tempatan itu dikesan sedang menangkap ikan oleh Kapal Maritim (KM) SIKUATI semasa melaksanakan rondaan rutin Op Benteng Laut. 

Menurut beliau, hasil pemeriksaan mendapati bot nelayan tempatan berpangkalan di Pantai Remis, Perak itu dikendalikan 14 kru warga Thailand termasuk tekong berumur di antara 37 hingga 74 tahun.

Jelasnya, pemeriksaan lanjut mendapati bot terbabit melakukan pelbagai kesalahan antaranya lesen bot dan permit menggaji warga asing tamat tempoh serta melanggar zon yang dibenarkan untuk penangkapan ikan.

Selain itu katanya, empat daripada kru asing berkenaan juga didapati memiliki dokumen perjalanan diri tamat tempoh.

“Sehubungan itu, bot dan hasil rampasan ikan kira-kira satu tan dan kesemua kru berkenaan ditahan dan dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban untuk siasatan lanjut.

“Kes akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen dan Akta Imigresen 1959/63 iaitu dokumen perjalanan diri yang telah tamat tempoh,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu tambah Abd. Razak, Maritim Malaysia mengingatkan semua terutama komuniti nelayan supaya mematuhi peraturan yang telah ditetapkan dan tidak akan berkompromi dengan mereka yang sengaja melanggar undang-undang Persekutuan sedia ada. 

Katanya, sebarang aduan salah laku jenayah maritim atau kecemasan di laut boleh menghubungi talian hotline Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang di talian (04-2626146) atau talian kecemasan MERS 999. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here