Lelaki gagal seludup tujuh guni daun ketum

0
49

CUBAAN seorang yang mengambil kesempatan kebenaran rentas negeri dengan membawa 60 kilogram daun ketum dalam keretanya gagal apabila berjaya dikesan di Hentian Rawat dan Rehat (R&R) Behrang arah selatan, Tanjung Malim, kelmarin.

Suspek ditahan pada pukul 11 malam oleh sepasukan anggota polis yang menjalankan tugas Pemantauan Pematuhan Ops COVID-19 setelah pergerakan rentas negeri dibenarkan.

Ketua Polis Daerah Muallim, Superintendan Sulizmie Affendy Sulaiman berkata, lelaki berusia 53 tahun itu dalam perjalanan dari Kedah ke Selangor.

Menurutnya, dalam pemeriksaan itu, pihak polis telah menjumpai tujuh guni berisi daun, disyaki daun ketum dengan berat lebih kurang 60 kilogram yang dianggarkan bernilai RM2,400.

“Hasil semakan lanjut mendapati tangkapan ini masih tidak lengkap dos vaksin tetapi telah membuat pergerakan merentas negeri,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sehubungan itu katanya, satu kompaun bernilai RM2,000 telah dikeluarkan di bawah Peraturan 16 Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPB) Pelan Pemulihan Negara (PPN) 2021 P:U (A) kerana merentas negeri tanpa vaksinasi lengkap.

Sulizmie Affendy berkata, semakan rekod lampau mendapati suspek mempunyai rekod lampau berkaitan kes dadah.

Menurutnya, suspek telah direman empat hari bermula 17 hingga 20 Oktober dan kes disiasat di bawah Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak lebih empat tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

“Meskipun rentas negeri telah dibenarkan oleh kerajaan, Ibu Pejabat Polsi Daerah (IPD) Muallim ingin mengingatkan dan menasihati orang ramai supaya tidak leka atau mengabaikan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Pastikan telah lengkap dua dos vaksin sebelum membuat pergerakan dan bersama-samalah kita menjaga diri serta ahli keluarga daripada dijangkiti virus COVID-19,” ujarnya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here