Undi Ahmad Maslan bererti sokong ‘kluster mahkamah’ – Pemuda DAP

0
263

PENCALONAN Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan sebagai calon Timbalan Speaker perlu ditolak semua Ahli-ahli Parlimen (MP) yang akan bersidang pada Isnin ini.

Ketua Pemuda DAP Kebangsaan (DAPSY), Howard Lee berkata, pemilihan Ahmad bermakna ahli-ahli Parlimen lupa ikrar bekas Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin yang berpendirian tidak akan menyokong mana-mana individu yang terpalit dengan ‘kluster mahkamah’.

“Jangan kita lupa, ikrar pada jam-jam akhir Muhyiddin Yassin adalah untuk tidak akan bekerjasama dan menyokong individu terkait dengan ‘kluster mahkamah’,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lee yang juga Timbalan Ketua Pemuda Pakatan Harapan menyifatkan pencalonan Ahmad sebagai tidak wajar kerana sudah didakwa di mahkamah dan tidak mempunyai kredibiliti yang layak untuk melantiknya sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat.

“Martabat, integriti dan reputasi Dewan Rakyat sebagai asas kepada sistem demokrasi kita tidak boleh dikotori dan dicemari apabila kerusi penting tersebut diduduki oleh seseorang yang masih belum dibersihkan oleh mahkamah.

“Saya memohon agar kesemua 220 Ahli-ahli Parlimen untuk mengundi berdasarkan hati nurani masing-masing,” katanya lagi.

Beliau berkata Ahmad sudah didakwa di mahkamah kerana memberikan maklumat palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), selain turut didakwa bersabit tuduhan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) selepas menerima sebanyak RM2 juta daripada bekas PM Datuk Seri Najib Razak.

“Beliau bakal menjalani perbicaraan di mahkamah mulai 7 Jun 2022. Adalah lebih baik segala kudrat, masa dan tenaga beliau ditumpukan untuk menjawab pertuduhan tersebut kelak.

“Atas sebab tersebut, adalah lebih baik untuk beliau tidak dipertanggungjawabkan dengan bebanan tugas sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat,” ujarnya lagi.

Tegasnya, semua MP tidak boleh membiarkan pimpinan yang tidak bersih untuk mencalarkan nama baik institusi tersebut.

Menjelang pembukaan sidang Dewan Rakyat minggu depan blok kerajaan dilaporkan mencalonkan Ahmad sebagai calon baharu Timbalan Speaker, manakala blok pembangkang menamakan ahli Parlimen, Nga Kor Ming, bagi menggantikan Datuk Seri Azalina Othman Said yang meletak jawatan sebelum ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here